Gebruik zo weinig mogelijk water

Piepende remmen, roest op de ketting en een vieze fiets. Iets dat je vast bekend voorkomt na een heerlijke fietsrit. Of juist wanneer de fiets langere tijd heeft stilgestaan. In beide gevallen is de fiets onderhouden op dat moment belangrijk. In onderstaande blog leggen we uit waarom dat is. 

 

Het hoort allemaal bij je hobby en daarom wil je graag dat je fiets er goed bijstaat. Je hobby bestaat voornamelijk uit heerlijke rondjes trappen, maar ook onderhoud hoort erbij. Het grote onderhoud en vervangen van onderdelen aan je mountainbike of racefiets laat je misschien doen door je local bikeshop. Maar wist je dat het goed schoonhouden van je fiets ook meedraagt aan een langere levensduur van de onderdelen? 

 

Het is daarom goed om te weten hoe je jouw fiets het beste schoonmaakt. Voor het schoonmaken zijn er heel veel verschillende methodes te verzinnen en vinden. Het belangrijkste om te weten is dat je niet overal veel water gebruikt en zeker geen hogedrukspuit gebruikt. Nu denk je natuurlijk: hoe krijg ik dan de grootste modder eraf? Dit kan met speciale reinigers, borstels en doeken.

 

Bij gebruik van water lopen goede vetten en oliën uit de onderdelen van je fiets, waardoor deze droog komen te staan. Dit kan zorgen voor corrosie of roest en dat zorgt weer voor vastzittende onderdelen. Dit is wel het laatste wat je wilt, want dan moet je deze onderdelen vervangen en dat kan hoog oplopen in de kosten. En zeker in deze tijd met lange levertijden is dat geen gewenste situatie. Daarom dus: goed onderhoud is behoud!

Belangrijke stappen tijdens het fiets onderhoud

Je begint met het schoonmaken van de fiets, zodat het meeste modder, zand en stof eraf is. Dit kan met speciale reiniger dat je op het frame spuit en daarmee loopt het meeste rommel eraf, daarna spuit je het nog even af met een beetje water of een natte spons. Een droge doek erover en je fiets is schoon. Je kan met een zachte borstel de fiets schoonmaken om vervolgens een droge doek over het frame te halen. 

 

Daarna maak je de ketting goed schoon met speciale ketting ontvetter of met een kettingborstel. Bij het schoonmaken van de ketting is het belangrijk om geen water te gebruiken. Na het schoonmaken met ontvetter smeer je de ketting in met speciale fiets kettingolie of wax. Nooit teveel, want dat trekt stof aan en laat de ketting knarsen. Gebruik ook nooit te dikke olie. 

Fiets onderhoud

Zijn je remmen gaan piepen tijdens het fietsen of schoonmaken? Dan maak je deze schoon met een (schone) droge doek en remreiniger. Hiermee haal je het vuil van de schijf en zal deze niet meer of minder piepen. Soms piepen de remmen extreem en helpt het schoonmaken van de schijf niet, dan zit er waarschijnlijk iets op of in de remblokken, het beste is om deze dan te vervangen. 

 

Gebruik op je mountainbike ook altijd even een voorvorkreiniger. Dit is een veel vergeten component, maar zeer belangrijk en vaak van hoge waarde tijdens jouw mtb ritjes. Vaak is het schoonmaken met speciale voorvorkreiniger voldoende en kan de vork er weer een paar ritjes tegenaan. 

Vergeet je wielen niet!

Na het juiste fiets onderhoud en de grote schoonmaak van de fiets moet je de wielen niet vergeten. Zeker in een omgeving van de zee of tijdens winterse dagen is het belangrijk om de wielen en vooral de nippels van de spaken goed schoon te maken. Door het zout- en pekelaanslag kan dit gaan roesten en kan er niet meer aangedraaid worden. Dit is van belang als je eens een bochel in je wiel hebt. Het schoonmaken kan met normale reinigers en vervolgens een droge doek. 

 

En vergeet natuurlijk niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Gebruik in de zomer voldoende en goede zonnebrandcrème en pak je goed in in de winter. Zorg in de winter voor de juiste Bodylotion. 

 

Vind je hier handige tips in de blog staan en wil je eventueel iets toevoegen? Laat dan een reactie achter. 

Wil je alvast inspiratie opdoen voor goede smeer- en onderhoudsmiddelen? Neem dan hier een kijkje: fietsonderhoud producten.

Ontvang

10% korting

met kortingscode: FP2024

Je bestelling komt iets later

Excuus

Alle bestellingen worden 27 november verzonden..

Chat openen
Stuur je vraag via Whatsapp!
Hallo, Wouter hier van Fietsproducten.
Kan ik je helpen?