hoe vaak moet je de ketting schoonmaken

Hoe vaak moet je de ketting schoonmaken?

Ben je net begonnen met fietsen en weet je niet precies hoevaak je de fiets en ketting moet schoonmaken? Lees dan snel verder en fiets altijd met een fijn gevoel weg.

Heb je net een nieuwe fiets of een nieuwe ketting? Ontvet de ketting dan eerst even goed. De fabrikant heeft de ketting namelijk ook ingesmeerd en als jij jouw smeermiddel daaroverheen doet gaat het niet werken.

Hoe moet je de ketting ontvetten?
Hier zijn speciale apparaatjes voor waar je de ketting doorheen haalt, maar dit is absoluut niet noodzakelijk. Gebruik een goede (biologische) ontvetter en bevochtig hiermee een badstoffendoek. Haal de doek meermaals over de ketting, totdat deze ontdaan is van kettingolie. Het is handig om een kettingborstel te gebruiken, zodat je ook tussen de schakels het olie weghaalt.

Ketting smeren
Nu is het belangrijk dat de ketting droog is. Dit kan door met een doek de ketting droog te maken. Als de ketting droog genoeg is druppel je op elke schakel een paar druppels olie. Let erop dat je niet teveel olie gebruikt want dat trekt veel stof aan. Je kan je even voorzichtig met je duim en wijsvinger over de ketting gaan, zodat het olie ook tussen de schakels komt. Nu is de ketting gesmeerd! Laat dit even intrekken en geniet van je nieuwe fietstocht!

Afhankelijk van het soort smeermiddel (lees altijd even de verpakking) kan je na een paar uur de grootste (opgedroogde) druppels olie van de ketting halen. Op deze manier is de ketting perfect gesmeerd. Niet te weinig en niet teveel.

Nog een aantal tips:
1. Zet een missing link op de fiets, zodat je de ketting makkelijk lost en vast kan maken. Een missing link losmaken kan met deze tool
2. Controleer na elke rit je ketting. Soms is het niet nodig er iets aan te doen.
3. Smeer je ketting ná de rit en niet voor de rit. Als je olie of vet net op de ketting zit gaat het er snel af als je de ketting laat ronddraaien.
4. Gebruik een kettingborstel

Ontvang

10% korting

met kortingscode: FP2024

Je bestelling komt iets later

Excuus

Alle bestellingen worden 27 november verzonden..

Chat openen
Stuur je vraag via Whatsapp!
Hallo, Wouter hier van Fietsproducten.
Kan ik je helpen?