10 leuke weetjes over fietsen

Laten we gelijk maar met het goede nieuws in huis vallen. Want het eerste weetje zal voor jou een fijne weet zijn.

1. Door te fietsen leven je langer
Onderzoek van de Universiteit Utrecht en het PBL (2010) heeft aangetoond dat regelmatig fietsen je levensverwachting verhoogt. Ook al verkort de verhoogde ongevalskans de levensverwachting van fietsers met 5 – 9 dagen en het inademen van vervuilde lucht met 1 – 40 dagen, dit weegt totaal niet op tegen het voordeel. De dagelijkse lichaamsbeweging verlengt de levensverwachting met maar liefst 3 – 14 maanden! Dit komt door de gezondheidsvoordelen die de dagelijkse beweging oplevert.

2. Nederland is het beste fietsland van Europa
Volgens de European Cyclists’ Federation (ECF) is Nederland het beste fietsland van Europa. Gemiddeld fietsen we met zijn allen dan ook wel 15 miljard kilometer per jaar en Nederland heeft ruim 35.000 kilometer aan fietspaden en (bijna) overal gratis parkeergelegenheid.

3. Meer fietsen dan auto’s 
Dit is eigenlijk een beetje het vervolg op punt twee. Want doordat de fiets infrastructuur zo goed op orde is zijn er in de ochtendspits meer fietsers dan auto’s op de weg. Niet zo gek als je bedenkt dat wij de meeste fietsen per inwoners tellen. 

4. Meeste fietsen per inwoner 
Nederland telt de meeste fietsen per inwoner ter wereld. Gemiddeld genomen heeft een Nederland 1,3 fiets per persoon in bezit. Totaal zou dit uitkomen op meer dan 22 miljoen fietsen!

5. Eerste fiets 
De eerste fiets is in 1817 al uitgevonden. Ruim 200 jaar geleden wist de mensheid al een begin te maken aan het meest gebruikte vervoersmiddel op dit moment in Nederland. Het ontwerp was een loopfiets, zonder trappers dus. Door de jaren heen heeft het zich steeds verder ontwikkeld. En kijk nu eens hoeveel mogelijkheden er zijn… en nog steeds is de loopfiets een gangbaar model.

6. Besparen door te fietsen 
Steeds vaker laten mensen de auto staan en gaan ze op de fiets. Hiermee worden kosten bespaard, zoals brandstof- en parkeerkosten. Daarnaast ben je in bebouwde kom en steden veel sneller op korte afstanden. Al ruim 25% van alle Nederlanders gaat op de fiets naar het werk. De Nederlandse overheid speelt ook in op de behoefte van fietsen. Zo wordt fietsen leasen steeds aantrekkelijker voor werknemer en werkgever.

7. Aantal kilometers per persoon 
Een Nederlander fiets gemiddeld 1.000 kilometer per jaar. Tieners zelfs nog veel meer, zij fietsen namelijk al snel het dubbele. Dit heeft mede te maken met de populariteit van e-bikes. Gemiddeld fietsen we ongeveer 2,9 kilometer per dag. 

8. Gewild item onder dieven 
Fietsendief. Een woord die eigenlijk iedereen wel kent. Helaas worden er nog altijd veel fietsen gestolen. In Noord-Holland worden de meeste fietsen per inwoner gestolen, namelijk; 73 per 1000 inwoners. In Zeeland worden de minste gestolen, namelijk; 12 per 1000 inwoners. De meeste fietsen worden gestolen in of nabij winkelgebieden. Totaal worden er 450.000 fietsen per jaar gestolen.

9. Onderdelen van een fiets 
De helft van de onderdelen van een fiets zin in de ketting. Denk hier maar eens over na. Een fiets heeft erg veel onderdelen; een frame, wielen, spaken, trappers, remmen en etc. Deze bestaan allemaal uit kleine onderdelen. Net als de ketting. De ketting bestaat uit al deze onderdelen uit de meeste kleine onderdelen. 

10. Hoogste snelheid ooit 
De hoogste snelheid ooit gemeten op een fiets is bijna 300 kilometer per uur. Het is Denise Mueller-Korenek die deze snelheid op haar naam heeft staan. Dit ging niet zomaar, want ze bleef achter een auto rijden die haar op snelheid bracht. Op top snelheid haalde ze 296 kilometer per uur. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *